RiPS:n valmennuksessa monipuolista ammattitaitoa ja kansainvälistä kokemusta

5.6.2020

Päävalmentaja Ari Seppälä

Jalkapallon sarjakauden alku lähestyy myös Riihimäen Palloseuran edustusjoukkueen osalta. Talvikausi venyi poikkeuksellisen pitkäksi, ja toi luonnollisesti myös harjoitteluun omat haasteensa. RiPS:n onni on ollut ammattitaitonen valmennustiimi, jonka avulla myös poikkeusoloissa on pystytty valmistautumaan sarjakauteen laadukkaasti.

Edustusjoukkueen päävalmentajana toimii Ari Seppälä, apuvalmentajana Esa Järvinen, maalivahtivalmentajana Petri ”Dino” Kiiskinen sekä fysioterapeuttina/kuntovalmentajana Timo Heino. Lisäksi taustalla fyysisen valmennuksen konsulttina ja taktisten asioiden tutorina toimii hämeenlinnalainen Teuvo Palkki. Hän ei osallistu varsinaiseen valmennustoimintaan, vaan antaa arvokasta taustatukea ja taktista näkemystä Arille harjoittelun suunnitteluvaiheessa.

Seppälä toimii samalla myös seuran vanhempien tyttö- sekä poikajunioreiden valmennuksen tukena ja apuna 14 -vuotiasta eteenpäin.

Hän on valmentanut jalkapalloa ammatikseen jo yli kaksikymmentä vuotta ja UEFA:n A -lisenssi on Suomen lisäksi tullut aikanaan hankittua myös Norjaan. Opintoihin kuuluu myös ammattivalmentajan AMK -kurssi. Ammattiuransa aikana hän on aiemmin valmentanut mm. KuPS:ssa, HJS:ssa, IFK Mariehamnissa sekä Uudenmaan piirin valmennuspäällikkönä.

- Pyrimme tekemään tiiminä töitä. Käymme paljon keskusteluja niin valmentajien kesken kuin pelaajienkin kanssa. Tavoitteena on saada koko joukkue työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti yhteisten tavoitteiden puolesta. Joukkueen uudistumisen ja korona -viruksen myötä kaikille on tullut paljon uutta eteen. Keväällä joukkueharjoittelun tauottua rakensimme pelaajille harjoitusohjelman, jonka etenemistä seurattiin. Kävimme myös videoneuvotteluja tauon aikaan, jossa pystyimme käymään läpi harjoitteluun liittyviä ohjeita. Myös taktisia asioita pystyimme käymään läpi etäyhteyksiä hyödyntäen. Pienryhmäharjoittelun tultua mahdolliseksi, kolme ensimmäistä viikkoa keskityimme fyysisten valmiuksien kehittämiseen ja pelipaikkakohtaiseen harjoitteluun. Nyt menossa oleva kaksiviikkoisen aikana pyrimme saamaan joukkue ajattelemaan samalla lailla pelitavan kehittämiseksi kohti ensimmäistä sarjapeliä.

Seppälä on positiivisesti yllättynyt pelaajien aktiivisuudesta pelin kehittämisessä ja mielipiteiden esittämisessä. - Se on juuri sitä yhdessä tekemistä, jota kaipaan. Oivalsin paljon pelaajien osallistamisen merkityksestä luettuani Huuhkajien päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervasta kertovan kirjan. Kiitokset osallisuuden painottamisesta lähtee Seppälältä siis Kanervan suuntaan.

Valmennustiimi on Seppälän mielestä hyvin toisiaan täydentävä. - Meillä on erilaista ammattitaitoa ja olemme kaikki erilaisia persoonia, ja siitä muodostuu toimiva kokonaisuus. Esa tasapainottaa hyvin rauhallisena persoonana, kun itse en ole sieltä rauhallisimmasta päästä. Dinolla on äärimmäisen tärkeä rooli maalivahtivalmentajana. Heinon Timolla puolestaan on uskomaton ammattitaito fyysiseen harjoitteluun, vammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Lisäksi Timo Hellsten toimii joukkueen videoijana. Tämä on erittäin tärkeä apu valmennukselle, kun saamme käyttöön videota peleistä ja harjoituksistakin. Taustat on myös joukkueenjohdon ja huollon puolesta erittäin hyvät, joten jokainen saa keskittyä joukkueessa täysin omaan tehtäväänsä.

 

Järvinen nauttii mahdollisuudesta oppia Seppälän rinnalla

Pitkän linjan jalkapallotekijä, ja myös jääkiekon puolelta tuttu Esa Järvinen valikoitui ennen talvikauden alkua tärkeäksi osaksi edustusjoukkueen valmennusta. Hän toimii apuvalmentajana ja vastaa joukkueen erikoistilannepelaamisesta. Edelliset kaksi kautta Järvinen valmensi RiPS:n -05 syntyneissä pojissa ja kävi samalla myös valmennuskoulutuksia. Parasta oppia hän kuitenkin kokee saavansa päästessään seuraamaan ammattivalmentajaa läheltä.

- Minulle avautui tällainen mahdollisuus, jota ei voi olla käyttämättä. Opin jatkuvasti paljon valmennuksesta, ja pysty sitä kautta myös jatkuvasti auttamaan pelaajia enemmän. Ari seuraa isoa kuvaa ja vastaa kokonaisuudesta, jolloin minulle jää aikaa kiinnittää huomiota pienempiin yksityiskohtiin, joita joukkueurheilussa aina riittää. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, jotka tarvitsevat paljon opastusta harjoittelussa. Meillä valmentajilla on paljon erilaista osaamista, joten nuorilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä, mikä onkin meidän tärkein tavoite. Onkin hienoa, että Ari on sitoutunut työhönsä seurassa pidemmäksi aikaa, ja pelaajien kehittäminen on näin pitkäjänteisellä pohjalla. Joukkueessa on hyvä henki jossa on tärkeä rooli myös Dinon ja Timon osaamisella. Pelaajat osaavat selvästi arvostaa heidän osaamistaan ja panostaan.

 

Maalivahdit RiPS:ssa hyvissä käsissä

Joukkueen maalivahtivalmennuksesta vastaa tällä kaudella RiPS:n entinen ykkösmaalivahti Petri ”Dino” Kiiskinen. Vuosien tauon jälkeen vino hymy on nähty jälleen Pallokentällä maalivahteja piiskaamassa. Joukkuehengen luojana Dino on ollut aina omassa luokassaan, mutta varsinainen maalivahtivalmennus on myös huippuluokkaa. - Pääpaino harjoitteissani on jalkatyön kehittämisessä. Jalkojen nopeus on maalivahdille erittäin tärkeää, ja sen puolen toimiessa kaikki muu helpottuu kummasti. Torjuntatyöskentelyssä keskitymme pallon vangitsemiseen erilaisissa tilanteissa. Kaiken taustallaan kuitenkin henkinen valmius ja itseluottamus. Maalivahtina pelaamisessa keskittyminen ja omien rajojen tunnistaminen on tärkeää. Harjoittelulla pyrimme venyttämään niitä rajoja luonnollisesti pidemmälle. Itse pelatessani pyrin elämään pelissä vahvasti mukana ja ohjaamaan peliä. Tätä pyrin myös valmennuksessani tuomaan esiin tärkeänä osana maalivahdin pelaamista muuta joukkuetta auttaen. Olen erittäin tyytyväinen maalivahtien asenteeseen, enkä paljon sitä enempää voi heiltä vaatia.

Muiltakin osin kauden alkua odotellaan hyvillä mielin. - En ehdi paljoa seuraamaan kenttäpelaajien harjoittelua, mutta jo pelkästään harjoitteiden suunnitelmallisuudesta ja toteutuksesta huomaa, että asialla on ammattilainen. Joukkueen viestiryhmään tulee ajoittain myös videoklippejä taktisista asioista, joten pelaajilla on jatkuva mahdollisuus oppia.

 

Fyysiseen harjoitteluun ja vammojen ehkäisyyn panostetaan

Talven harjoituskausi muuttui maaliskuussa erilaiseksi mitä kukaan osasi odottaa. Tämä luo haasteita lihaksiston kestävyydelle raastavien pelien alkaessa. Yksin harjoittelemalla on vaikea luoda pelejä vastaavaa rasittavuutta, joten loukkaantumisriski on korkealla pelien taas jatkuessa. RiPS on saanut mukaansa kokeneen OMT -fysioterapeutti Timo Heinon. Hänellä on Seppälän tavoin kokemusta Norjasta, jossa hän aloitti fysioterapeutin uransa kaksikymmentäneljä vuotta sitten. Nykyään Heino ottaa asiakkaita Mehiläisen Riihimäen toimipisteessä, sekä omalla kotivastaanotollaan.

-Minulle on sydämen asia päästä auttamaan eteenpäin RiPS:n nuorta riihimäkeläistä porukkaa. Päätavoitteeni on erityisesti nuorten, miksei vähän vanhempienkin, pelaajien kokonaisvaltainen urheilullinen kehittäminen. Loukkaantumisten ehkäisemisen eteen tehdään kovasti töitä, vaikka ei niiltä täysin voida koskaan välttyä. Samalla kehitetään jalkapalloilijoiden ominaisuuksia monipuolisesti. Meillä on hyvähenkinen valmennusporukka ja koko joukkueessa on kunnon tekemisen meininki. Nuori kaarti on tuonut oman mausteensa joukkueeseen, mikä lupaa hyvää sarjapelejä ja tulevaisuutta ajatellen.

Heino pitää myös valmennustiimin roolitusta toimivana. - Ari on hyvä, johdonmukainen valmentaja, Esa tuo hyvällä paikallistuntemuksella tärkeää tukea ja Dino on omalla persoonallaan erinomainen lisä joukkueeseen. Muutkin taustajoukot tekevät antaumuksella töitä, joten on ilo olla osa tätä tiimiä.   

Edustusjoukkue aloittaa sarjakautensa lauantaina 13.6., kun Pallokentälle saapuu PKKU/2. Klo 17.00 alkavan ottelun myötä alkaa lokakuulle tauotta jatkuva sarjakausi, jonka aikana uudistunut RiPS tulee varmasti aiheuttamaan päänvaivaa vastustajilleen. Muistakaa, että poikkeusoloissakin jalkapallo on parasta paikan päällä!

Apuvalmentaja Esa Järvinen
Maalivahtivalmentaja Petri "Dino" Kiiskinen
Fysioterapeutti/kuntovalmentaja Timo Heino