RiPS:n valmentaja-koulutuksessa runsas osanotto

19.10.2015


Maalien syntyprosentit kentän eri alueilta
Maalien syntyprosentit kentän eri alueilta

Riihimäen Palloseura järjesti valmentajilleen lauantaina koulutustilaisuuden, jonka teemoina olivat potkutekniikan ja maalinteon opettaminen. Kouluttajana toimi HJK:n Fortum Tutor-valmentaja Tuomas Mokko.

Valio Areenalle oli saapunut 31 innokasta RiPS:n valmentajaa imemään tietoa omaan valmentajatyöskentelyynsä. Ensimmäisessä osiossa aiheena oli potkutekniikka. Potkutekniikan yksityiskohtia hiotaan myös huippuammattilaisten kanssa, mutta pelin kannalta tärkeän tekijän opettaminen on oleellinen lähtökohta myös pelaajauran alkutaipaleella oleville futareille. Tuomas Mokko omaa pitkän valmennushistorian mm. FC Viikingeistä ja HJK:sta. Tänä vuonna hän on valmentanut HJK:ssa potkutekniikkaa sekä pelaajille, että valmentajille. Nyt oli kuitenkin vuoro jakaa oppia myös entisen kotikaupungin Riihimäen  ja RiPS:n valmentajille. 

- Nykypäivänä jalkapallossa on tilaa ja aikaa entistä vähemmän, myös laukaukseen. Yksittäisen pelaajan optimaalinen potkutekniikka ja sen käyttäminen on keskeinen asia koko joukkueen pelisuoritukselle.

 

Lounaan jälkeen jatkettiin maalintekoon. Pelkkä potkutekniikka ei vielä riitä pitkälle, vaan maalipaikalle pääsemisen eteen täytyy tehdä töitä. Onnistuneen suorituksen tekeminen häirittynä vaatii myös paljon keskittymistä ja toistoja, jotta suorituksen saa vietyä pelikentälle asti. Valmentajat pääsivät huomaamaan kuinka malliryhmänä toiminut RiPS:n P05 harjoitteli maalintekoa Mokon ohjeiden mukaisesti, ja oivalluksiakin kentällä nähtiin. Mokon esille kaivamat tilastot kertovat yleisimmin maaliin johtaneiden tilanteiden syntytavan.

- n.90% maaleista tehdään rangaistusalueen sisältä ja n. 42% pilkun ja vitosen viivan väliseltä etäisyydeltä

- n.80% maaleista tehdään nilkkapotkulla tai sisäsyrjällä/terällä

-n.80% maaleista tehdään 1-2 kosketuksella ja n.50-60% yhdellä kosketuksella

Maalinteon harjoittelussa tärkeää:

  • Harjoitellaan samalla tavalla kuin otteluissa maalit syntyvät
  • Havainnointi (havainto-päätös-toteutus)
  • Huomio yksityiskohtiin
  • Viimeistely molemmilla jaloilla
  • Paljon toistoja
  • Sopiva vaatimustaso
  • Tekninen ja taktinen harjoittelu yhdessä ja erikseen

Yksi koulutukseen osallistuneista valmentajista oli Tommi Porvari. Hän koki päivän annin positiivisena.

- Itse olen ollut P07 valmennuksessa mukana kokeneempien valmentajien apuna reilun vuoden ajan ja mielestäni tämä koulutus oli monessakin mielessä erittäin onnistunut

- Kouluttajana toiminut Tuomas Mokko osasi niin teorian kuin käytännön kautta kouluttaa valmentajia sekä malliryhmää ohjaamalla. Hän osallisti myös valmentajia hakemalla meiltä omia kokemuksia ja näkemyksiä potkutekniikoihin. Maalintekotilastot sekä ensimmäisen ja toisen kosketuksen tärkeys maaleja tehdessä korostui myös hyvin koulutuksessa.

-Kokoamalla valmentajat eri joukkueista samaan koulutukseen antoi myös mahdollisuuden vaihtaa näkemyksiä eri RiPS:n joukkueiden valmentajien välillä. Tästä koulutuksesta tulevat hyötymään kaikki RiPS:n pelaajat kun valmentajat pääsevät hyödyntämään oppeja treeneissä. Kaikki oppi valmentajille on hyväksi jotta osataan antaa parempaa valmennusta nuorille futareille.

Seuraavana vuorossa on E-tason valmentajakurssi, jonka RiPS järjestää marraskuun loppupuolella kaikille lähiseudun valmentajille.